Start

Om Robotsidan

Byggtips

Mekanik

Elektronik

Omvandlare

Tävlingar

Viktklasser

Regler

Boktips

Sponsorer

Kontakt

 

 

 

 

 


Funderar du på att slakta en skruvdragare?

 

Ett relativt enkelt sätt att få tag på både motor, växellåda, batteri och en variant av fartreglage på ett och samma ställe är förstås att demontera en sladdlös skruvdragare och ta vara på de delar man behöver. Det finns många som gjort detta, och flera av dem har faktiskt lyckats riktigt bra. 

För att detta skall bli så prisvärt som möjligt gäller det förstås att hitta skruvdragare till ett överkomligt pris, och om det känns obehagligt att slakta en nyinköpt dragare för flera tusentals kronor, så kan det ju vara en god idé att exempelvis ta en sväng förbi exempelvis Biltema eller BYGGmax. Där brukar det oftast finnas relativt billiga skruvdragare.

 

 

En annan sak som kan vara bra att fundera på innan man investerar i ett gäng skruvdragare är hur den utgående axeln skall monteras.

Det här är en bild på den "utgående" sidan på samma planetväxel. Här brukar vanligtvis mekanismen för momentbegränsning sitta monterad, och därefter kommer så slutligen chucken.

Enligt min mening fyller dock momentbegränsaren inte någon som helst funktion i de flesta robotar, och den kan därför oftast med god behållning kasseras.

Att använda sig av planetväxlar kan i många fall vara att föredra, eftersom de kan göras mycket kompakta, samtidigt som de klarar av att förmedla stor kraft. Frågan är bara vilken växel man skall använda, och hur man använder den.

 

 

 

 

 

Hur fungerar en planetväxel?

Här är några filmer som beskriver detta.

Planetary Gears

Planetary Gear Set

CDX Planetary Gears

Planetary Gears - Principles of Operation

 

 

Vilken skruvdragare är egentligen bäst?

Tja, vilket svar man får på den frågan beror naturligtvis på vem man ställer den till. Om man letar efter en riktigt billig dragare så kan man ju som sagt kika på butiker som exempelvis Biltema. För den som kan tänka sig att lägga ut en lite större slant så finns ju alltid märken som Hitachi, Makita, DeWalt, Panasonic och den blå serien ifrån Bosch.

Det har naturligtvis gjorts en hel del tester på detta område genom åren, och här är resultaten av ett par av dem:

DN.se

Smartson.se

 Resultaten mellan olika tester kan naturligtvis variera, men för egen del har jag dock alltid varit lite extra förtjust i DeWalt. Deras saker brukar tåla förvånansvärt mycket stryk, och dessutom gillar jag gult och svart... :-)