Robottävlingar

Hem > Artiklar > Robottävlingar

Robottävlingar arrangeras för forskare, ingenjörer, studenter och robotentusiaster att samlas runt för att tävla med egenbyggda robotar. För att delta i robot wars bygger du en egen robot med avancerade detaljer som saxar, gripklor och vapen för att vinna matchen mot motståndarens robot.

Det finns många ritningar och videos på nätet som hjälper dig att komma igång att bygga din egen, sen är det bara dina tekniska kunskaper och fantasin som sätter gränserna. I Sverige arrangeras varje år robot-SM och Stockholm Robot Championship.

Robot wars Sverige

Robot wars är ett populärt brittiskt tv-program som började sändas 1998 på BBC Two. Det sändes fram till 2004 för att sen komma tillbaka 2016 och försvann helt år 2018. Två eller flera lag möttes med hemmabyggda, radiostyrda robotar i olika matcher på en arena. Matcherna kunde innehålla fotboll, hinderbanor eller dragkamp. Den vanligaste tävlingsformen, som gav programmet sitt namn, var strider mellan robotarna.

I början av 2000 började tv4 sända robot wars i Sverige, det fanns planera på att skapa en egen svensk variant men det blev aldrig av, istället var det två svenska kommentatorer på den brittiska versionen.

Striderna gick ut på att robotarna skulle undvika att bli förstörda av varann, men även utav arenan som hade fällor och två husrobotar i två av de fyra hörnen. Fällorna dök upp när förarna minst anade det och kunde bestå av eldkastare eller vinkelslipar. Robotarna som tävlade i robot wars var utrustade med egna vapen som saxar, motorsågar, hammare, och flippers (en mekanisk anordning som kastade motståndaren i luften).

Chaos 2

Det finns flera robotar från robot wars som blir otroligt populära, den som vunnit flest matcher är Chaos 2. Den byggdes av en ingenjör som heter George Francis och är den enda roboten som vunnit mer än en serie av den brittiska versionen av programmet. Det var det första bygget med flippers och skickade iväg hela sex motståndare ut ur arenan med hjälp av funktionen.

Rawbot

Rawbot var en svensk robot som tävlade i internationella tävlingar. Den fick representera Sverige i europamästerskapet, det var inte bara robotens första strid, det var också första gången den kördes överhuvudtaget. Teamet hade inte haft tid att provköra sin robot innan tävlingen drog igång. Rawbot förlorade sin match mot Phlipper 2.

Panic Attack

Panic Attack vann säsong två av brittiska robot wars och är den framgångsrikaste roboten från Wales. Den har vunnit 28 gånger och är den sjätte bästa roboten i programmet sett till segrar. Skaparen heter Kim Davies och han blev ofta uppmärksammad för sin körskicklighet under programmets gång, hans signatur var att lyfta motstånden från marken och sänka ner den i en grop som fanns på arenan.

BattleBots

BattleBots är den amerikanska versionen av robot wars, programmet har samma tema, att radiostyrda robotar byggda av entusiaster tävlar i en turnering. Det började sändas på Comedy central år 2000 fram till 2002, Discovery Channel återupplivade senare konceptet och det sänds än idag. Under årens gång har programmets popularitet vuxit och flera 1000 unga ingenjörer och teknikentusiaster söker sig till programmet varje år.

Witch Doctor

Witch doctor är byggd av Andrea och Mike Gellatly, de är erfarna robotbyggare och deras robot är en av de mest fruktade i serien. Den är känd för sin design och är utrustad med ett vapen som kan snurra med väldigt hög hastighet, vilket skapar stor skada på motståndaren. Witch doctor har hittills inte vunnit BattleBots men var i finalen 2019 och kvartsfinalist i flera säsonger.

Bite Force

Känd för sin robusta design och kraftfulla spinners är Bite force en riktig tungviktsrobot. Den tävlade i de fyra första BattleBots-världsmästerskapen och har varit den mest framgångsrika roboten sedan seriens omstart 2015. Unikt för Bite force är att roboten hade flera utbytbara delar, dels små blå kilar som monterades på framsidan till en större på baksidan som strida emot spinners.

Tombstone

En lådformad, tung, tvåhjulsdriven robot beväpnad med en stor stång, bara själva stången väger mellan 65-75 kilo. Tombstone har designats om flera gånger men det svarta snurrbladet har alltid varit en viktig del av roboten. Den är även utrustad med en slags kudde på ovansidan för att klara av hammarslag bättre. 2004 vann denna tungvikts robot NPC Charity open, men i World Championship förlorade den mot Bite force.