Andra slags robotar...

Om du är intresserad av exempelvis robot-gräsklippare, så kan det ju vara värt ett besök hos exempelvis:

Robomow

Maytronics

eller

140 Kvadrat

 

 

 

 

Vilken typ av robot vill du bygga?
 

Det finns många olika typer av robotar, vilka alla har sina både för- och nackdelar. Om man skulle fråga vilken som är den ultimata robotdesignen, så skulle man naturligtvis få en mängd olika svar, och detta beror då gissningsvis på just det faktum att olika slags robotar helt enkelt lämpar sig bättre än andra för vissa specifika uppgifter. Du har väl hört det slitna gamla talesättet: "Skicka inte en Crusher att göra en Launchers jobb" eller hur det nu är man brukar säga...

Ett tips här, är att i största möjliga mån försöka motstå frestelsen att bygga en robot efter den klassiska arméknivsprincipen. En sådan maskin kan visserligen vara imponerande att se på, men ska man bygga en robot som även imponerar efter det att startsignalen ljudit, så är det vanligtvis bättre att fokusera på en typ av vapen, och lägga desto mera av sin viktbudget på detta. Vill man ha en väldigt flexibel robot är det istället bättre att klura ut en design med utbytbara vapenmoduler, så att man kan skifta vapen beroende på vilken slags motstånd man ska möta.

Här nedanför följer en lista på några av de vanligaste huvudtyperna, men självklart finns det fler varianter än dessa i omlopp.

 

Rammer / Pusher

Detta är den kanske allra enklaste typen att bygga, men de kan vara riktigt brutala, och man ska därför inte underskatta en robot av detta slag. De kan ofta tåla väldigt mycket stryk, och de har vanligtvis även bra grepp och mycket kraftiga motorer.

De brukar visserligen inte ha aktiva vapen i någon större utsträckning, men en hundra kilo tung ram-bot fulla av stålspetsar och andra otrevligheter kan ändå orsaka ganska mycket skada när den kommer dundrande med fullt gaspådrag emot sin fiende...

 

Wedge

Detta är en av de allra lättaste robotarna att bygga, men trots detta kan de i vissa fall vara bland de mest effektiva. Eftersom de inte har några aktiva vapen, utan använder sitt pansar till att välta sina motståndare så går de att bygga mycket stryktåliga. En vanlig variant är att man bygger roboten väldigt låg och låter hjulen sticka upp på ovansidan av roboten.

På så sätt kan man fortsätta köra även om man hamnat upp och ner, och har man då dessutom gjort en inverterad wedge på andra sidan, så kan man välta andra robotar oavsett vilken sida man ligger på.

 

Flipper / Lifter / Launcher

Vissa brukar dela upp dessa robotar i tre specifika grupper, och det vore väl kanske egentligen det mest korrekta att göra. Men av lathetsrelaterade orsaker har jag ändå valt att presentera dem som en och samma grundtyp av robot.

Dessa robotar arbetar genom att försöka ta sig in under sin motståndare, för att sedan lyfta, välta, eller kasta ut denne ifrån arénan. Eller helt enkelt skicka vederbörande ut i stratosfären, varpå denne sedan oskadliggöres med hjälp av jordens gravitation och det hårda arénagolvet.

 

Hammer / Axe

Den här typen av robotar använder någon slags tillhygge för att hamra sina motståndare till underkastelse. Vilket redskap man använder är naturligtvis upp till var och en, men vill man åsamka sin motståndare bör man naturligtvis i möjligaste mån försöka undvika harmlösa föremål såsom dammvippor, ejderdunkuddar, och annat liknande. De vanligaste vapentyperna är yxor, hammare, klubbor, och olika former av hackor, och en av fördelarna är att man enkelt kan byta vapen beroende på vilken typ av motståndare man ska möta.

Det finns många sätt att bygga en hammer-bot, men de flesta brukar använda sig av en pneumatisk cylinder, samt en kolsyrebrandsläckare och några elektromagnetiska ventiler.

 

Spinner

Detta är en av de allra mest destruktiva varianterna hittills. Det finns i huvudsak tre olika former av spinners, men oavsett vilken av dessa man väljer att bygga så finns det potential att bli ett riktigt monster. Dessa varianter är:

 

Vertical Spinner

Horisontal Spinner

och

Full Body Spinner (FBS)

Dessa typer har helt olika egenskaper, men en sak de har gemensamt är som sagt att de ofta är väldigt destruktiva.

 

Crusher

Detta är en avancerad variant som enligt många hör till de läckraste fighting-robotar som finns.

Själva stridandet går i korthet ut på att man, oftast med hjälp av hydraulik, pressar en vass stålklo genom sin fiende, vilket naturligtvis är ytterst hälsovådligt för denne. Jag skulle gissa att Razer är den allra mest kända roboten av det här slaget, men det finns ett antal andra robotar också som jobbar efter samma princip.