Här är ett par förslag på ställen där man kan hitta bult/skruv:

Bumax

Sifvert Skruv AB

 

 

 

Gängor

Det finns naturligtvis en hel del olika gängsystem i omlopp, men de här är i alla fall de varianter som jag personligen oftast kommer i kontakt med:

 

Metrisk gänga, Fin

Metrisk gänga, Grov

Unified, Fine ( UNF )

Unified, Coarse ( UNC )

 

Hållfasthetsklasser

 

Skruv eller bult ?

Är det egentligen någon skillnad, och spelar det någon roll vilket ord man använder?

Tja, somliga skulle troligtvis mena att det är en milsvida skillnad, medan andra menar att det i praktiken rör sig om samma sak. Huruvida det nu i egentlig mening finns någon skillnad, och vart gränsen mellan skruv och bult i sådana fall går, kan man naturligtvis diskutera nästan hur länge som helst.

För egen del tycker jag dock inte att det har någon direkt betydelse vilket ord man använder, och med anledning av detta tänker jag helt enkelt använda mig av båda orden.

Och jag tänker inte ha det minsta dåligt samvete för den saken. :-)

 

Vilken bult/skruv är egentligen bäst ?

Tja, det beror naturligtvis på vilka egenskaper man efterfrågar. Vill du exempelvis ha en slagseg bult, eller är vikten den tyngst vägande parametern?

När det gäller skruvar av titan så är det extra viktigt vilken sort man väljer. Mycket av den titanskruv som säljs i Sverige är av Grade 2, men jag skulle vilja rekommendera Grade 5, eller någon ännu bättre legering. Jag antar att det är fler än jag som gjort bort sig genom att köpa skruvar i Grade 2... Oavsett vilka egenskaper du värdesätter så vill jag rekommendera att du tar en titt hos exempelvis McMaster-Carr.

Och ett annat tips är naturligtvis att kolla i den här handboken. Där finns det också en hel del information om olika typer av fästelement.

 

Andra fästelement ?

För egen del tycker jag generellt sett betydligt bättre om hårdrocks-nitar än om den så kallade pop-varianten, men i ärlighetens namn måste jag nog ändå säga att ingen av dessa nit-sorter passar speciellt bra som primär typ av fästelement i robotsammanhang av det mer våldssamma slaget.

Delar som nitats fast med popnitar har en tendens att kunna lossna ganska snart om de utsätts för kraftiga slag och annat i den stilen, och kraftiga slag brukar det inte direkt snålas med innanför arenornas relativt splittersäkra lexanväggar.