Här är några exempel på ställen som säljer elektroniska fartreglage:

Micro Flight Tec

Robot Marketplace

Radiostyrda Modeller

Technobots

Robot Power

RC Kungen

 

 

Fartreglage

 
 

När det gäller elektriska fartreglage finns det både "borstade" och borstlösa reglage, vilka är uppbyggda på helt olika sätt. Ett "borstat" fartreglage är i princip en manick som driver en elmotor genom att portionera ut ström i lagom stora mängder. Detta kan ske på lite olika sätt, men det som är vanligast är något som kallas för pulsbreddsmodulering, eller Pulse Width Modulation - PWM, om man nu ska försöka vara lite mer internationell... Detta går i princip ut på att reglaget slår av och på strömmen med olika intervall beroende på hur fort man vill att motorn ska snurra, och effekten blir att motorn roterar i en hastighet som står i relation till medelvärdet på pulserna. Det här är som sagt en vanligt förekommande variant, men den har stora nackdelar, som exempelvis att det kan uppstå väldigt mycket elektromagnetiska störningar. 

 
(Det här går säkert att förklara betydligt bättre än såhär, men det är tidigt på morgonen och jag har inte druckit kaffe ännu, så vi får nog nöja oss med den här förklaringen så länge)
 
 
En annan, mindre vanlig variant i radiostyrda robotar är det elektromekaniska fartreglaget, vilket i princip är en stor servomanövrerad potentiometer. En stor nackdel med denna konstruktion är att mycket energi försvinner i form av värme, samt att själva motståndsdelen i reglaget behöver bytas ut då och då. Den här typen av reglage var förr i tiden vanliga på bland annat radiostyrda bilar och annat i den stilen, men de har i princip försvunnit idag, och anledningen till detta är att de helt enkelt är mycket sämre än de helt elektroniska fartreglagen.
 

 
 
Men det finns även andra sätt att driva en konventionell DC-motor. Om allt som efterfrågas är att axeln snurrar, och saker som varvtal inte har någon som helst betydelse, så kan ett par reläer användas till att manövrera en mindre motor. Ett exempel på detta är H-bryggan, men vill man ha lite mer kontroll över det hela så kan med fördel ett elektroniskt fartreglage nyttjas. Dessa finns att köpa i en mängd olika storlekar och utföranden, och de går naturligtvis att bygga själv också, även om detta är någonting som jag skulle vilja avråda ifrån.
 
 
Det påstås nämligen att hemmabyggda fartreglage är en av de tio största anledningarna till att folks robotar plötsligt slutar fungera, och det vore ju naturligtvis alldeles förfärligt tråkigt om man först reser tiotals, eller kanske rent av hundratals mil för att delta i en tävling, och sedan åker ut redan i första ronden, bara för att man ville spara ett par hundralappar på att bygga ett eget reglage...
 
 
En annan sak som jag skulle vilja poängtera, är att man bör ta sig en funderare kring hur man skall bära sig åt för att backa med roboten. Vissa typer av fartreglage fungerar nämligen bara åt ena hållet. Detta gäller kanske i första hand borstlösa flygplansreglage, och annat i den stilen, men det är ändå värt att ägna en tanke åt. För robotar med differentialstyrning brukar det fungera fint med någon form av tvåkanaligt DC-reglage, som klarar av att driva lika bra i båda riktningarna. Det man gör då är helt enkelt att man kopplar in de olika sidornas motorer på varsin kanal, och sen styr man sin robot som en pansarvagn.
 
För egen del använder jag mig för tillfället av ett 2x25A Sabertooth-reglage ifrån Dimension Engineering. Det fungerar riktigt bra, och jag skulle därför vilja rekommendera detta reglage. Var dock noga med att skydda reglaget ifrån strömspikar och annat liknande...
 

Sabertooth Setup Wizard

 
Inställningarna på Sabertooth-reglagen görs med hjälp av små DIP-switchar, och detta är ett riktigt bra verktyg för att veta i vilka lägen de skall stå.