Nickel - Metallhydrid

( Ni-Mh )

 

För den som vill ha ett relativt tåligt batteri, med relativt mycket kräm i förhållande till sin vikt, och till ett relativt överkomligt pris, skulle jag vilja påstå att den numera ganska väl beprövade NiMh-acken från den lokala RC-handlaren ofta är ett relativt lämpligt alternativ.
 

 

Ett NiMh-batteri är betydligt lättare än ett blybatteri med samma kapacitet, och de är inte lika kinkiga med laddningen som exempelvis de gamla NiCD-ackarna. Visserligen har även NiMh-batterierna en viss minneseffekt, men den är inte större än att många med stor framgång hävdar att den överhuvudtaget inte existerar.

 

Sekundär-batterier

Bly (SLA)

Nickel-Metalhydrid (Ni-Mh)

 

NiMh-batteriet påstås ha en energitäthet på omkring 80 - 120 Wh/kg, vilket i kombination med det ofta ganska överkomliga priset gör detta till ett tänkvärt alternativ. Den nominella cellspänningen ligger dock på ynka 1,2 volt, men letar man efter färdiga ackar så är både 7,2 och 8,4 volt två vanliga alternativ. Om man sedan seriekopplar några sådana paket, så har man helt plötsligt ganska mycket att åka med...