Start

Om Robotsidan

Byggtips

Mekanik

Elektronik

Omvandlare

Tävlingar

Viktklasser

Regler

Boktips

Sponsorer

Kontakt

 

 

 

 

 

 Hur många hjul ska roboten ha?

Hur stora bör de vara, och hur ska de vara placerade?

 

Tja, även här är det naturligtvis upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning, men det vanligaste är nog ändå att robotbyggare använder sig av antingen 2, 4 eller 6 hjul. Något förenklat skulle man kunna säga att en robot med differentialstyrning, och drivning på fyra hjul eller mer har bättre grepp och kör stabilare än en tvåhjulig robot, på både ont och gott.

 

Om du vill experimentera med detta så är mitt tips att du besöker en välsorterad leksaksaffär, eller något annat ställe där helt vanliga barnvagnar utbjudes till försäljning. Testa att svänga med en fyrhjulig vagn, och sedan gör du samma sak med en tvåhjulig motsvarighet.

(Självklart borträknat de där små, svängbara hjulen längst fram.)

Som du kommer att märka är den tvåhjuliga varianten betydligt lättare att svänga med, vilket innebär att mindre energi går åt till att manövrera en sådan vagn. Och det är ju vanligtvis bra.

Men detta är dock inte odelat positivt, för det innebär följaktligen också att en tvåhjulig vagn inte har lika lätt för att färdas rakt när detta önskas. Prova att putta iväg båda vagnarna, så kommer du att se vad jag menar.

(Och för att här inga personskador eller klagomål beträffande den egna personliga lämpligheten som förälder skall uppstå, så vill jag för säkerhets skull uppmana till att dessa tester göres UTAN barn i vagnen.)