Start

Om Robotsidan

Byggtips

Mekanik

Elektronik

Omvandlare

Tävlingar

Viktklasser

Regler

Boktips

Sponsorer

Kontakt

 

 

 

Markfrigång

En av alla de saker man måste ta ställning till, är hur mycket markfrigång roboten ska ha, och även fast detta kanske för någon vid första anblick kan kännas som en ganska obetydlig parameter, så har den ofta visat sig ha en avgörande betydelse i tävlingssammanhang.

Många finfina robotar har åkt på storstryk bara för att de inte kunnat ta sig fram ordentligt när det ligger bråte på arénagolvet, och dessutom finns det massor av robotar som är konstruerade just för att ta sig in under sin motståndare i avsikt att antingen välta vederbörande, eller kanske rent av kasta ut denne ur arénan, och då är det ju naturligtvis väldigt viktigt att göra vad man kan för att detta inte ska kunna ske.

Många av dagens Wedgar och Flippers har en näst intill obefintlig markfrigång i fronten, och även om dessa kan vara mycket farliga, så är de dock inte oövervinnerliga. I sedvanlig ordning är det nämligen inte förknippat med enbart fördelar att ligga som ett strykjärn på arénagolvet.

 

 

Så länge underlaget är helt slätt och skräpfritt är väl kanske inte detta något större problem, men man bör dock ha i åtanke att en robot med väldigt lite markfrigång, med lite otur faktiskt skulle kunna förlora en match på grund av någonting så banalt som att det ligger en M10's låsmutter och skräpar.

Det är ju som bekant ett välkänt faktum, att ju mindre markfrigång ett fordon har, desto lättare är det att köra fast, och detta allmänt vedertagna axiom blir väl sällan mer tydligt än när man jämför de terränggående egenskaperna hos en modern RC-crawler, med motsvarande egenskaper hos den tidiga tyska pansarvagnen A7V. (Vilket för övrigt var en eländigt otymplig vagn, med en vikt på omkring 33 ton, och som trots sina förtjusande larvfötter var behäftad med en nästan pinsamt dålig förmåga till framkomlighet vid oländig terräng)

 

På ett helt plant underlag brukar det vara en fördel att ha låg markfrigång, men annars är det ofta betydligt bättre att ha en lite mer terränggående robot.