Start

Om Robotsidan

Byggtips

Mekanik

Elektronik

Omvandlare

Tävlingar

Viktklasser

Regler

Boktips

Sponsorer

Kontakt

 

 

 Chassi

Det är förstås en lockande tanke att enbart låta roboten bestå av idel vapen och pansar, samt en och annan sladdstump här och där, men på samma sätt som vi människor gör oss bäst med ett skelett i kroppen, så kan det vara bra om roboten har någon form av stomme under alla sina destruktiva tillbehör.

En stomme, eller ett chassi om man så vill, kan naturligtvis byggas på ett flertal olika sätt, men för enkelhetens skull hade jag tänkt att i första hand beskriva ett par av de vanligaste varianterna. Och dessa kan då fortsättningsvis delas upp i tre kategorier som jag helt på eget bevåg valt att kalla för:

 

Svetsat Rörchassi

Hopskruvat Chassi

 och sist men inte minst:

Självbärande Pansar

 

 

 

I fallen med de första två varianterna har man en slags ram som bär upp själva konstruktionen, ungefär som chassit på en gammal veteranbil av nordamerikanskt snitt, medan det självbärande pansaret uppvisar större likheter med karossen på en modernare bil. För egen del föredrar jag den hopskruvade chassivarianten samt ett påbultat pansar, men oavsett vilken typ av stomme du väljer att ha, så är mitt tips att du helt enkelt bygger ett testchassi utifrån de ritningar du tänkt använda till själva roboten, och att du sedan spöar skiten ur chassit med ett kraftigt stålrör, eller något annat i den stilen, så att du upptäcker alla potentiellt svaga punkter i konstruktionen. Att i studiesyfte förstöra prototypen på det här sättet kan väl ibland kännas som ett slöseri med både tid och resurser, men jag skulle nog ändå vilja påstå att det vore ett ännu större slöseri att vänta tills roboten är färdig innan man tar reda på vilka svaga punkter man byggt in i konstruktionen.

Att utimellanåt utsätta sin robot för lite konstruktiv misshandel är därför att rekommendera. :-)