Start

Om Robotsidan

Blank

Mekanik

Elektronik

Material

Omvandlare

Tävlingar

Viktklasser

Regler

Boktips

Sponsorer

Kontakt

 

 

Bar

 

Några exempel på andra robot-relaterade sidor:

Fighting Robot Association

Roaming Robots (Robot Wars)

The Robot Marketplace

Stockholms Robotförening

Team Whyatchi

Robot Shop

Trossen Robotics

Lynxmotion

BattleBots

Jameco Robot Store

Super Droid Robots

Robotshopen

Battle Kits

Technobots

LEGO Mindstorm

Robot Battles

Hobbytronik

Svenskt Robotforum

Detta är bara ett litet urval, och jag vill även informera om att dessa länkar inte är presenterade i vare sig bokstavsordning eller efter något annat system. Vilken placering länken har i listan är därför ingen indikering på hur "bra" länken är.

 

Bar

 

 

Bar

 

Gillar du den här listan?

...eller vet du möjligtvis någon annan som skulle kunna tänkas tycka om den...?

Skapa gärna en länk hit i sådana fall, och glöm inte bort att ringa på hos grannen och berätta att han nu äntligen kan sluta leta efter en lista som den här...

 

Bar

 

 

Bar

 

Vill du ha mer information?

Det finns flera jättebra böcker om att bygga robotar, och på sidan om boktips finns det ett litet urval av böcker som jag personligen tycker är lite extra bra.

Alla böckerna kanske inte i första hand handlar om just att bygga robotar, men jag skulle vilja påstå att de alla är värda att bläddra igenom i alla fall.

 

 

 


En lista med massor av bra byggtips.

Att bygga en alldeles egen robot är någonting som alla borde göra minst en gång i livet. 

Men när man ska börja bygga en maskin av det här slaget finns det massor av saker man behöver tänka på. Det finns en hel del regler i omlopp, och ska man tävla i någon av de större tävlingarna har man oftast den alltid lika förhatliga viktgränsen att förhålla sig till. Men samtidigt gäller ju samma regler även för motståndarna, och jag skulle vilja påstå att det är just alla de kompromisser man hela tiden måste göra, som är en stor del av charmen med hela hobbyn.

Här är i varje fall en lista över saker som kan vara bra att ta i beaktande innan man gör av med hela familjens samtliga tillgångar på att köpa delar i avsikt att framställa norra Europas största robotstall. Punkterna på listan är inte nödvändigtvis rangordnade efter hur viktiga de är, och självklart finns det massor av andra saker att fundera över också. Men jag hoppas att den här listan ändå ska kunna vara till nytta för någon där ute...

Den här listan handlar i huvudsak om att bygga så kallade "Robot Wars-robotar" men jag antar att flera av tipsen kan vara relevanta även vid helt andra typer av robotbyggen.

 

Bestäm vilken typ av robot du vill bygga.

Om du letat dig fram till den här sidan har du troligtvis redan en ganska god uppfattning om vad du vill bygga för typ av robot, men det kan ändå vara en god idé att ta sig en funderare till.

 

 

Läs igenom reglerna för den tävlingstyp du tänker delta i. Flera gånger.

Det finns många olika typer av robot-tävlingar, och reglerna kan variera ganska mycket mellan de olika varianterna. Försäkra dig om att den robot du tänker bygga, verkligen är tillåten.

Det vore ju trist om din robot skulle bli portad ifrån alla större tävlingssammanhang, bara för att du kör med 48 volt, för att nu bara ta ett exempel...

 

 

Bestäm vilken viktklass du vill tävla i.

Vill du bygga ett mekaniskt metall-monster på närmare 300 kilo?
Eller vill du kanske hellre knåpa ihop
 en liten 75 grammare i behändigt pocket-format?

 

 

Fundera ut vilken typ av srimech du ska ha...

Att ha en vändare är naturligtvis helt valfritt, men sannolikheten att din robot ska bli framgångsrik i arénan är inte speciellt stor, om du inte kan vända dig själv på rätt köl igen. Men naturligtvis finns det undantag...

 

 

...och nu är det även en lämplig tidpunkt att tänka på det här med vapen.

Den här frågan är förstås nära besläktad med den första punkten på listan, och jag antar att du redan funderat en hel del på just detta. Vid det här laget vet du troligtvis mycket väl vilket slags vapen du vill ha, men för egen del tycker jag att det är ganska trivsamt att sitta och dagdrömma om vapen, lite titt som tätt, så jag tycker gott att du kan unna dig ett par funderare till... :-)

Exakt hur ska vapnet vara konstruerat för att åsamka största möjliga skada?Sylvassa

Vad ska driva vapnet, och vilka material är lämpligast att använda sig av?

Kan man slå två flugor i en smäll genom att använda vapnet som srimech?

Och är vapnet tillåtet i de tävlingar du tänker delta i?

...och så vidare...

 

 

Bestäm dig för hur roboten ska ta sig fram...

Hjul, larvfötter, eller kanske rent av lillebrors begagnade hoppstylta?
När det gäller förflyttningsmetod finns det en rad olika alternativ att välja mellan, men det kan vara en god idé att fundera igenom den här punkten ganska tidigt.

 

 

...och om den ska drivas med hjul, så tänk ut hur många hjul den ska ha...

De flesta hjulförsedda robotar brukar ha antingen 2 eller 4 drivhjul, och i sedvanlig ordning finns det både för- och nackdelar med båda varianterna.

 

 

...samt hur stora de ska vara.

Har du väldigt stora hjul, så kommer du även att behöva en ganska stor utväxling om du inte vill att roboten ska bli alltför slö. Använder du små hjul så kan du oftast klara dig med en ganska låg utväxling, vilket är bra med tanke på såväl vikt som internt utrymme. Men detta är dock inte odelat positivt, då det sker på bekostnad av bland annat framkomligheten. Se nästa punkt på listan för mer information om detta.

 

 

Ta dig en funderare på hur hög markfrigång roboten ska ha.

Att ha en hög markfrigång är både bra och dåligt, och precis likadant är det då naturligtvis även med det rakt motsatta.

 

 

Räkna ut hur stor utväxling du behöver.

Hur stor utväxling som behövs, beror på en handfull olika parametrar, bland vilka hjuldiameter, motorns varvtal, robotens vikt, samt önskad hastighet kanske hör till de mer tongivande.

 

 

Bestäm vilken typ av styrning du vill ha på din maskin.

Den här punkten hänger ihop med hur många hjul du tänker ha, och vad skulle väl då kunna passa bättre än att styrningsfrågan tilldelas nästa plats på listan?

 

 

Hitta på ett riktigt bra namn till roboten.

Rent tekniskt skulle det väl troligtvis kunna fungera även med ett riktigt uselt namn, men ska man nu ändå lägga ner både tid, möda, och pengar på att bygga en maskin, så kan det ju vara kul med ett någorlunda passande namn. Eller hur?

 

 

Bestäm dig för vilken typ av chassi du vill ha.

Även här finns det ett antal olika huvudtyper att välja bland, och för att göra det hela ännu mer individuellt, så kan man naturligtvis även kombinera de olika typerna så man får just precis den typ av chassi man vill ha.

Den här punkten hänger även till viss del ihop med nästa punkt på listan...

 

 

Fundera ut vilken slags pansar du ska ha.

Det pågår som bekant en hel del väpnade konflikter runtom i världen, och på nyheterna kan man titt som tätt se skakiga filmsekvenser från något av alla dessa stridshärjade områden. Detta är inte något nytt fenomen, men har du nånsin sett en APC komma körande, med ett tjockt lager fastklistrade ostbågar som huvudsakligt skydd mot fientliga granater?
Det har inte jag heller gjort, och ska jag vara helt ärlig så antar jag att detta beror på att ostbågar helt enkelt inte utgör något speciellt bra skydd emot hastigt flygande projektiler med riktad sprängverkan.

På samma sätt är det när det gäller pansaret på robotar. Vissa material lämpar sig helt enkelt inte för detta, medan andra material fungerar betydligt bättre.

 

 

Bestäm dig för vilken typ av kraftkälla du ska ha.

El- eller förbränningsmotor?

Det finns för och nackdelar med båda varianterna, men för egen del föredrar jag definitivt elmotorer.

 

 

Räkna ut hur stora batterier du behöver.

Hur mycket kräm behöver du egentligen till en match?

Tja, detta beror på en mängd olika faktorer, och även fast man ju alltid köpa större batterier längre fram, så kan det ändå vara bra att bilda sig en ungefärlig uppfattning om hur stora batterier som behövs. De ska ju helst rymmas innanför pansaret och så...

 

 

Producera enorma mängder av skisser och ritningar på alla ingående delar...

Var inte rädd för att experimentera med kartongbitar, silvertejp och ståltråd.
Försök hitta de svaga punkterna i din konstruktion innan du bygger den skarpa versionen av din robot, och kom ihåg att det är betydligt lättare att klippa i wellpapp än i plåt...

 

 

...och se till att arkivera dessa på något säkert ställe.

Visst vore det tråkigt om tre månaders flitigt arbete skulle gå förlorat, bara för att din dotters/lillasysters halvtama hamster rymt, och gnagt sönder det USB-minne som ensamt innehöll samtliga ritningar till din robot?

För att undvika detta skulle jag vilja rekommendera att du gör ett flertal kopior, i både digital form och på papper, samt att du förvarar dessa på ett sådant sätt att vare sig förrymda gnagare eller illvilliga datavirus kan sätta käppar i hjulen.

...och skulle det nu möjligtvis vara så att du bor i Stockholm, och behöver införskaffa någon form av låsbar förvaringspersedel till dina alster, så skulle jag i all enkelhet vilja tipsa om Södermalms Lås. Där finns det mesta i låsväg.

 

 

Beräkna ungefärlig materialåtgång. Inklusive motorer, transmission, radio, m.m.

Gör en utförlig lista över alla komponenter som ska ingå i roboten, och håll koll på vad alla dessa väger. Jag skulle faktiskt vilja påstå att detta är lika viktigt som att hålla koll på vad de kostar. Ett par hundra gram hit eller dit kanske inte är hela världen om det rör sig om någon enstaka del, men dessvärre verkar det här fungera ungefär som med gräddtårta.

Det blir fort frågan om oönskade kilon om det blir för många bitar.

Och i de lägre klasserna är den här punkten naturligtvis ännu viktigare. En "bara" tjugo gram för tung motor på en europeisk myrviktsrobot, kan ställa till med enorma problem...

 

 

Fundera på om du kan använda delar ur exempelvis en begagnad skruvdragare.

Här kan man ibland spara ganska mycket pengar, så det kan vara värt att öppna en uttjänt gammal dragare och ta sig en titt...

 

 

Försök sammanställa en budget för projektet...

För egen del har jag faktiskt frångått både den här, och även nästkommande punkt...

 

 

...och multiplicera sedan den beräknade summan med minst 5. Gärna mer.

Jag vill verkligen inte avskräcka någon ifrån att bygga en egen robot, men av någon anledning brukar projekt av den här typen ofta bli bra mycket dyrare än man tänker sig att de ska bli....

 

 

Köp bra material, även om det svider i plånboken.

Är det egentligen någon skillnad mellan stål och stål, kanske någon undrar?

Jo, det är faktiskt en hel del skillnader...
Två stålbitar som på ytan ser exakt likadana ut, kan ha helt olika egenskaper beroende på vilken legering det är, om/hur den värmebehandlats, och så vidare...

Men hur ska man då kunna veta vad som är ett bra materialval?

Mitt tips här är att du antingen sätter dig ner och studerar minst fem tusen, nästan plågsamt faktaspäckade specifikationer av sådan komplexitet att det troligtvis skulle krävas multipla doktorstitlar för att kunna begripa ens en bråkdel av vad det nu än är som författarna försökt förmedla.
Eller att du helt enkelt köper sådana material som andra robotbyggare brukar köpa. Det sistnämnda kanske inte är så värst nyskapande, men de som byggt några maskiner brukar ha hyfsad koll på vilka material som fungerar. Och vilka som inte gör det...

 

 

Strunta i att bygga ett eget fartreglage.

Det kan kanske kännas frestande att försöka spara pengar genom att bygga ett eget fartreglage, men det är något som jag verkligen skulle vilja avråda ifrån. Det är många som förlorat matcher på grund av att deras egenhändigt byggda reglage plötsligt tackat för sig. Och robotar som inte kan förflytta sig brukar få ta emot en hel del stryk...

Mitt tips är därför att du sätter av en del pengar i budgeten för att köpa ett riktigt fint reglage, även om det skulle kosta en kännbar slant.

 

 

Skriv ett par inlägg på Facebook och Twitter, där du länkar till den här listan.

Om du fortsatt att läsa ända hit, så får man väl anta att du hyser någon form av intresse för robotar.

Nu är jag visserligen ingen högskoleutbildad beteendevetare, men jag har en känsla av att det skulle kunna vara på det viset, och i sådana fall är det ju inte helt osannolikt att du rör dig i kretsar där det finns andra personer som delar samma intresse...

...och då vore det ju nästan lite taskigt emot dom att inte berätta om den här sidan... Eller hur? :-)