Budget

Hur mycket kostar det att bygga en egen robot??

Tja, detta är naturligtvis en fullt befogad fråga, och som svar på detta skulle jag då bara vilja säga att en stridsrobot av det här slaget faktiskt mycket väl kan bestå av en radiostyrd bil, vilken införskaffats på närmast belägna loppmarknad, och som man därefter med hjälp av både silvertejp och valfritt hushållsklister försett med ett gäng slarvigt utklippta aluminiumbitar.

En sådan maskin skulle troligtvis inte prestera speciellt bra resultat, oavsett tävlingssammanhang, men om kassan är skral så kan ju detta trots allt vara ett alternativ att ta i beaktande för sin första robot.

Men om tillgången på likvida betalningsmedel nu inte är ett bekymmer, så skulle den aktuella roboten naturligtvis istället mycket väl kunna vara ett mekaniskt mästerverk vars innovativa design och tekniska komplexitet skulle få självaste Nasa´s ledning att bli intensivt gröna av avund vid blotta anblicken, och vars tillverkningskostnad vida överstiger den sammanlagda budgeten för utforskandet av Mars.

Att bygga en egen robot kan med andra ord vara både billigt och dyrt, och att beräkna hur mycket pengar som kommer att gå åt innan roboten är färdig är ofta det svåraste i hela projektet.

Av någon anledning har dock de flesta byggen en tendens att bli mycket dyrare än vad man från början hade tänkt sig, och av den anledningen rekommenderar jag att man ska multiplicera den tänkta max-summan med minst fem, om man ska ha en rimlig chans att hålla sig innanför ramarna.

Jag tycker att den bästa lösningen är att starta ett speciellt hobby-konto, där det automatiskt sätts in en slant varje månad.

Att spara pengar i förväg är naturligtvis bra, men ibland kan det hända att man exempelvis hittar en bättre begagnad motor på E-bay som man instinktivt känner att man nu bara absolut MÅSTE ha, och har man då inte hunnit spara ihop tillräckligt med slantar ännu, så är det ju naturligtvis bra att det finns ställen där man kan ta ett tillfälligt lån...

För finns det någonting som är mer irriterande än att bli tvungen att avstå ifrån en bra deal, bara för att det fattas ett par tusen spänn på kontot??

 

Rent teoretiskt är det väl bara den egna fantasin som sätter gränserna för hur engagerad du kan bli, men i praktiken är det väl troligtvis din fru som slutligen dikterar vart den exakta gränsen för hobbyns utövande egentligen skall gå...

Förlåt, Johanna...  :-)