Start

Om Robotsidan

Byggtips

Mekanik

Elektronik

Omvandlare

Tävlingar

Viktklasser

Regler

Boktips

Sponsorer

Kontakt

 

CAD - Program

Det finns massor av bra program på marknaden. En del av dem kostar naturligtvis rätt mycket pengar, medan vissa är relativt billiga, eller i bästa fall helt gratis.

Här är en kort lista över några sidor som det kan vara värt att besöka:

Cadlogic

DoubleCAD

CadStd

FreeCAD

 

 

 

 

 Ritningar

Att göra en förändring i ritstadiet är ofta både lättare och billigare än att göra samma ändringar i efterhand på en färdig produkt. Med anledning av detta är det alltså en god idé att göra massor av ritningar i ett tidigt skede, samt att försöka lista ut vilka alster som skulle fungera om de användes i verklig produktion. Teori och praktik är ju som bekant tvenne helt olika saker...

Att färdigställa "riktiga" prototyper av varje del i konstruktionen kan naturligtvis vara både besvärligt och kostsamt, men det finns flera bra sätt att lista ut var de största fallgroparna är, utan att behöva bygga en rad fullstora provrobotar.

Ett av dessa alternativ är att använda wellpapp till att bygga en någorlunda skalaenlig kopia av den tänkta roboten. Själva tanken på att sitta och knåpa med kartongbitar och silvertejp kanske inte känns sådär värst inspirerande, men man kan bespara sig en hel del onödiga utgifter på detta sätt, och om man tänker på att man då istället kan lägga dessa sparade slantar på en riktigt fin elmotor, så känns det genast betydligt bättre.

Ett annat sätt är att använda sig av avancerade datorprogram för att dels rita själva delarna, samt till att simulera hur de kommer att fungera tillsammans.

För egen del brukar jag använda mig av Lego för att bygga prototyper, och det brukar vanligtvis fungera alldeles utmärkt. Min hypotes är, att om en konstruktion är så invecklad att det inte går att bygga den i Lego, så kommer jag troligtvis inte att kunna bygga den överhuvud taget. Man kan nämligen bygga det mesta med dessa underbara små klossar... :-)

 

Ritning i fel format?

När man skall bygga någonting är det förstås fint om man har en bra ritning att gå efter. Detta kan av fullt naturliga orsaker underlätta arbetet alldeles fantastiskt mycket, och som en direkt följd av detta kan det naturligtvis vara enormt besvärande om denna ritning då råkar ha fel format...

Om så skulle vara fallet just för dig, så kan du ju ta en titt på de här länkarna, och se om du får ordning på problemet.

 

DWG Converter

Zamzar

 

Det är naturligtvis även väldigt viktigt att man sparar sina ritningar på ett säkert sätt.

Eller många säkra sätt, om man vill vara riktigt säker på att ens alster finns kvar när man behöver dem... :-)

 

 

Viktigt!

Se till att du märker alla ritningar, gärna med både datum och versionsnummer, så du inte av misstag börjar bygga efter fel version när det till sist är dags att skrida till verkstaden. Kopior på alla viktiga dokument är naturligtvis också att rekommendera...