Start

Om Robotsidan

Byggtips

Elektronik

Omvandlare

Tävlingar

Viktklasser

Regler

Boktips

Sponsorer

Kontakt

 

 

 

 


Lager

 

Oavsett vilken typ av styrning man väljer att använda sig av, så är det fortfarande bra att nyttja någon form av lager till hjulaxlar och dylikt. En av de vanligaste varianterna i hemmabyggda robotar är att använda sig av lagerbockar, och dessa förekommer i en lång rad storlekar och utföranden.

Lagerbockar

Lagerbockar kan vara tillverkade i många olika material, såsom exempelvis pressad stålplåt, aluminium, gjutjärn och diverse kompositmaterial. En stor fördel med att använda lagerbockar är att man kan på ett mycket enkelt sätt kan fixa både lager och ett färdigt lagerfäste på en och samma gång.

Kullager

 

 

 

De flesta lagerbockar är dessutom gjorda för sfäriska lager, vilket i viss mån gör dem "självjusterande". En stor nackdel med de billigare varianterna är dock att själva bocken ofta är tillverkad av gjutjärn, vilket dessvärre innebär att de väger ganska mycket. En bock av aluminium eller pressad stålplåt väger i regel mindre, men aluminiumbockar kan ibland vara lite spröda, och har man otur så kan precisionen på de pressade bockarna vara lite sisådär...

Lagerbockar i kompositmaterial är oftast både hållbara och dessutom väldigt lätta, fast å andra sidan brukar de kosta en hel del. Som med det mesta annat i dessa sammanhang gäller det helt enkelt att försöka hitta den bästa kompromissen...

En variant är förstås att använda cylindriska lager och därvid tillverka sina egna custombyggda fästen av exempelvis aluminium, stål, titan, magnesium, plast, eller vilket annat material det nu är man själv anser vara bäst.

 

 d