Batterier

 
Det finns naturligtvis massor av olika namn på de föremål som i folkmun ofta bara kallas för just batterier.
 
 
Skall man vara riktigt noga så är detta dock i många fall en felaktig benämning, men oavsett om det som beskrivs på den här sidan egentligen borde kallas för  elektrokemiska celler, medelst lödbleck sammanfogade i kluster av varierande storlek och antal, eller någonting annat i den stilen, så hade jag av bekvämlighetsskäl i all korthet tänkt att kalla alltihop för batterier.
 
Jag är övertygad om att alla som över huvud taget hyser något som helst intresse för dessa saker är intelligenta nog för att förstå vad det är jag pratar om, och skulle det mot all förmodan ändå uppstå några tvivel, så finns ju som bekant Wikipedia... :-)
 
 
Batterierna brukar indelas i Primär- och Sekundär-batterier beroende på om de är uppladdningsbara eller ej, och detta är dock någonting som man skall vara uppmärksam på.

Sekundär-batterier

Bly ( SLA)
Nickel-Metalhydrid (NiMh)
 
 

Vissa menar att man kan ladda upp vissa engångsbatterier, men detta är dock någonting som jag skulle vilja avråda ifrån. Åtminstone säger min personliga erfarenhet att vissa batterier kan orsaka ganska kraftiga explosioner om man försöker sig på att ladda upp dom på fel sätt...

 

Och avslutningsvis skulle jag även vilja säga ett par ord om det här med miljöansvar...

 
Nu är jag visserligen ingen militant miljökämpe eller så, men när allt kommer omkring så har naturen faktiskt fått ta emot ganska ordentligt med stryk på senare år, och jag skulle därför vilja avråda ifrån aktiviteter som exempelvis att dumpa spillolja i älven, och att skicka uttjänta batterier i kartongåtervinningen.
 
Visserligen finns det många batterier idag som inte innehåller vare sig kadmium eller kvicksilver, men det finns många andra ämnen i de små rackarna som det inte heller är så bra att ha för stor koncentration av i levern...